DIALOGUE

© Willem Voet - Rogier Schippers   13-03-2004
Willem: enters the room
De Prinses van Holland: enters the room
Willem: Hallo
De Prinses van Holland: Dag meneer, het spijt me dat ik U stoor.
Ik ben verdwaald
Willem: Ja... Dat is niet handig... Waar moet je heen?
De Prinses van Holland: Ach, ik was op werkbezoek in Uw prachtige land en nu ben ik zo maar hier in deze buurt terecht gekomen. Kan ik misschien bij U even het Paleis bellen?
Willem: Bha... Prachtig... valt wel mee... En hebben de adellijken nog geen GSM? Maar je mag rust even bellen hoor. Is't naar een feestpaleis?
De Prinses van Holland: U bent een grappenmaker.
Ach ja nee, voor ons wordt altijd gebeld.
Maar U woont Alleraardigst, dat zou je niet verwachten in, hoe zal ik het zeggen, zo'n buurt.
Veel soorten mensen zeker?
Willem: "soorten" mensen? Der zijn er hier maar 3 soorten hoor. De goeie, de slechten en de naïeven. De kleinste groep zijn de slechten... de grootste de goeie... want de naieven raken wel overtuigt. Mijn woonst moet toch wel een verschil zijn met zo'n paleis... minder kuis en zo.
De Prinses van Holland: Ach, minder kuis...
Wij noemen zoiets liever alternatief.
Het is weer eens wat anders.
Woont U graag in deze buurt?
Willem: Neen, daarvoor zijn er nipt ietsje te veel problemen. Maar de steun van 'lotsgenoten' houdt de moet er wel in. Misschien het deel naiviteit in ieder mens om te hopen op verbetering.
De Prinses van Holland: Dat mag ik graag horen.
Naiviteit kan ook iets heel moois zijn.
Mijn Koningshuis werkt ook met hart en ziel aan verbetering.
Wat zijn hier zoal de problemen?
Willem: En hoe valt dat nu mee als Prinses van Holland. Hele dagen tripjes doen? Of moet je ook nog echt werken? Vind je het niet erg om je job niet te kunnen kiezen? Vrije keuze is toch een kenmerk van vooruitgang en evolutie?
Bij ons is het grootste probleem dat er niks gebeurt aan de problemen.
De Prinses van Holland: Die vrije keuze is wat mij betreft helaas beperkt tot wat voor kleur brood ik sochtends wil: wit of bruin.
Maar al die andere mensen die bij ons over de grens komen geloven inderdaad, net als mijn vol in vooruitgang en evolutie.
Maar wat zijn hier dan de problemen waar niets aan gedaan wordt?
Willem: Criminaliteit in alle vormen die ongestraft blijft. Maar ook de marginalisering van de overheid van de bestaande maatschappelijke barometers.
Het lijkt wel ergens een paradox misschien, maar als jij die vrije keuze niet hebt, dan ben je misschien wel het republikeinse idee genegen? Een goed leider moet een anarchist zijn, is het niet?
Willem: ("door de overheid van de bestaande maatschappelijke barometers" moet het eigenljk zijn)

De Prinses van Holland: U bent echt een dichter.
Barometers en zo.
Tja, dat republikeinse idee zou mij mijn baan kosten.
Zou U vrijwillig Uw baan opgeven?
Zeg, en een goed anarchist is toch voor de marginalisering van de overheid.
Dan zit U hier behoorlijk goed.
Willem: Een anarchist is niet direct voor de marginalisering van maatschappelijke barometers. Meestal zijn anarchisten zelf zo'n barometer.
En ja... Ik zou mijn job opgeven voor een die mij beter zou liggen. Plezier in't leven is belangrijker dan winstoogmerk. Eigenlijk gaan die toch hand in hand? Want een gelukkige arbeider presteert beter?!
Ik ben zeker geen dichter, maar toch bedankt voor het compliment.
De Prinses van Holland: U lijkt me waarachtig een socialist!
Van het idealistiese type.
Een sterke overheid die het welzijn van de burger bevordert.
Dan heeft U hier nog veel te doen.
Al die arme allochtonen die hier verloren rondlopen.
Willem: Euhm... dit is niet direct een socialistische gedachte hé. Het idee zou evengoed solidaristisch of zelf liberaal kunnen genoemd worden. Wellicht ben ik wel een idealist. Maar een sterke overheid, dat vind ik maar niks. Neen, een overheid moet wel doen waarvoor wij onze rechten hebben afgestaan. En dat is onder andere recht spreken en elk één gelijk behandelen. Vandaag merk je echter dat er 2 soorten van criminelen zijn, 2 soorten van mensen. Wanneer je werkt wordt je gestraft door die jaarlijkse belastingsbrief. Wanneer je snachts op een lege autobaan wordt geflitst bij 20kilometer te snel, wordt je helemaal gestroopt door de staat. En dan heb je de anderen. De "werkloze" drugsdealertjes, zogenaamde vzw's, handtassenbandieten,... allemaal overlast problemen waar totaal niks aan gebeurd, want in de gevangenissen is er geen plaats voor ze. Ook al schrijft de politie PV's uit. Ook al oordeelt een onderzoeksrechter door te verwijzen, ook al vind de rechter hem schuldig.
De Prinses van Holland: En dat zijn vooral buitenlanders?
Of maakt U dat onderscheid niet.
Willem: Maakt u dat onderscheid?
De Prinses van Holland: Van die belasting worden bijvoorbeeld wegen aangelegd, waar je s'nachts te hard op kunt rijden, waardoor je geflitst wordt.
En van dat geld worden dan weer nieuwe wegen aangelegd.
Grappig he?
En ja, ik maak wel onderscheid afentoe.
Als in Amsterdam een groep Marokanen een wijk teroriseert, dan noem ik dat een groep Marokanen die een wijk teroriseert.
Dan heb ik een hekel aan die groep, niet aan alle Marokanen.
Willem: U verwoordt het mooi. Ooit gedacht aan een cariere binnen de artistieke sector?
De Prinses van Holland: ...einde

 
"Forum"Give your reaktion
 
 

<