DIALOGUE

© Doeko Langhorst en Paul Salome - September 2002Bao Tiom: enters the room
Bao Tiom: what's up doc ?
docpee: enters the room
docpee: nou ik schijn wat op mijn lever te hebben

Bao Tiom: gooi het eruit, opkroppen is nooit goed

docpee: Aangenaam Bao. Midden in het theater van de oorlog ontmoet ik iemand met een naam die me aan Vietnam doet denken. Ook geweld en ook oorlog. Heb jij daar ervaring mee?

Bao Tiom: Eensgelijks. Eerlijkgezegd is mijn naam uit Friesland afkomstig.
Met dat Vietnam-geneuzel heb ik niets van doen.
docpee: Onze Friese voorvaders konden er ook wat van. Welke boodschap neem je mee uit uit het hoge noorden?
Bao Tiom: "Kijk naar de toekomst, want het verleden heeft al genoeg geleden."

Bao Tiom: Ben trouwens geen Fries. Mijn naam is van Friese herkomst.
Mijn ouders hadden een zielinstructeur, weet je. Die heette zo.
Nou zit ik met die nostalgonaam gebakken.
Bao Tiom: ziel = zeil
docpee: We lijden in het heden misschien nog wel meer. Vroeger bestond geweld bij de gratie van de anonimiteit. Tegenwoordig bestaat het alleen, omdat de wereld meekijkt hoe deze gene een ander een klap voor zijn kanus geeft. En vroeger kon je nog vet relaxen op het water, maar sinds het rijbewijs ook geldt op het water, kan je daar ook voor niks een tand door lip krijgen. Ja toch?

docpee: enters the room
Bao Tiom: Niet dan!
Geweld krijgt een naam, ja. Uitgebreid ondertiteld via alle media.
Vroeger is niet meer - vroeger waar alles beter was.
Vergeten is de beste remedie tegen het lijden.
Of wat doe jij eraan?
Bao Tiom: enters the room
Bao Tiom: (De fok opzetten?)
docpee: Vergeten... hum. Wat mijn ervaring is met vergeten is dat het handen vol energie kost. Vergeten is kwijtraken, verliezen. Niet meer binnen handbereik hebben. Gewledadige dingen, geslagen wonden raak je niet kwijt. Je kunt ze misschien verdringen, ja. Maar zoals ik al zij, dat kost energie. En op een sombere zondagochtend, nog liggend in je bed, hangt het ineens weer boven je. (zou ik maar doen!)
Bao Tiom: Maar je kunt toch leren vergeten. Goed verdrinken is altijd beter dan verdrinken in je eigen leed. En gun jezelf af en toe die sombere dag.
Ik heb daarvoor zelfs een speciale dag ingesteld.
Tussen zater en zondag houd ik galspuidag.
Bao Tiom: Goed verDRINGEN is altijd beter...
bedoel ik.
docpee: Nou gezellig weekend is dat dan met jou. Wat heb jij eigenlijk met het onderwerp? Waarom zit jij nu achter je PC te pingelen?
Bao Tiom: Ik ben het spuigzat, al die mensen die in het verleden blijven hangen. De oorlog is toch al te lang afgelopen en als je eens een 'klap op je kanus' krijgt, blijf daar dan niet in hangen.
Mijn doel is dat uit te dragen, en zonodig met geweld ja.

docpee: Leve de LPF, zou ik zeggen. Een nieuwe wind door het hele land en het verleden is verdwenen. Wij Nederlanders zijn er nou juist zo goed in ons kleine leed uit te vergroten en wereldkundig te maken. Daar geniet de Hollander van. En nu ga jij beweren dat we daarmee moeten ophouden? Je ontkent je genen, Bao. En dat met geweld, als het moet... Het geweld in Nederland is een jeukende teek op de pels van de ons omringende landen en staten. Kijk, die kunnen er tenminste wat van.
Bao Tiom: Niet alleen ontken ik mijn genen. Als ik de kennis had mijn DNA nog postnataal te herstructureren zou ik dat als de weerga doen.
Jeukende teken dienen tijdig met een tangetje verwijderd. Hoe klein ook de aandrang, in de kiem moet het gesmoord. Te beginnen met die kleinburgelijk leed.
Geweld moet je serieus nemen, de kop indrukken en snel vergeten.
Bao Tiom: Hard om hard. Tand om tand. Woord voor woord.
(Als je het kunt zeggen hoef je het niet te slaan).
docpee: Dat is gelul. We leven vandaag met veel te veel geweld om ons heen. Het lijkt een kanker in het lichaam. Je zegt dat je het moet onderdrukken en vergeten. Er is een klein probleempje, met oorlog, met kanker. En dat is: als je denkt dat je het hebt onderdrukt zit het op een andere plaats en woekert. Vergeten zeg je. Als je het vergeet vreet het je op. Je bent naief als je denkt dat je zo kan oplossen dat er morgen weer iemand in elkaar geslagen wordt op een godvergeten perron in een stad die vergeten werd. Open joor ais en sie. Het geweld en de oorlog zit in de mens, in jou, in mij. Verander je DNA en je wordt ervoor vermoord, snap je?
Bao Tiom: Ik zeg niet dat je niet alert op geweld moet zijn. Ik zeg dat je moet terugvechten. Accuraat en oprecht. Om vervolgens weer te kijken naar de toekomst. We moeten verder, snap je?
"Dood door woordenvloed voor alle perronrossers" wil ik morgen in de krant lezen. Liever vermoord dan de bang van mijn verleden - trauma's voor de toekomst. Daar pas ik, deze nieuwe censuur.
Bao Tiom: Doc, stip mijn wrat aan.
docpee: Daar kan jij voor passen Bao, maar wat doe je als er morgen weer zo'n vrolijke snuiter voor je staat terwijl het enige dat jij wilt is de, natuurlijk vertraagde trein naar Amsterdam pakken? Weet je Bao, ik ben arts. Wat vindt jij dat ik moet doen als ze morgen aan mij komen vragen een maagslang door de neus van Volkert B te douwen, zodat ze hem te eten kunnen geven? Moet geweld gestraft worden? Of mogen we ervan vluchten. Je kunt afstand nemen van geweld en oorlog, maar je kunt het dilemma wat daarrond bestaat niet ontkennen. Je kunt dat niet oplossen door je kop om te draaien, ook al heb je je ogen open.
docpee: 3 euro 63
Bao Tiom: Geweld mag nimmer onbestraft blijven: boor een slang in alle boevenneuzen. Nee, onkennen kunnen we geweld niet. Maar wel wegdenken, kantelen en retour sturen.
Ik ontmoette laatst 2 voetbalsupporters bij de bushalte. Of zij mij eigenlijk; ik werd raar bevonden. Met z'n tweeen vormde ze een haag om me heen en uitte voetbalsupporterbaldadigheden. Ik keek omhoog. Zei keken omhoog. Het geweld was omcirkeld en vervolgens vergeten.


Bao Tiom: En ik ga in op je offerte.
docpee: Je keek omhoog en zag de sterren en de engeltjes en die zeiden: "weg, weg, weg geweld" ???
Bao Tiom: Geweld is een domme kracht. Dat bedoel ik. Je kunt ze bestijden met creativiteit. Net als bij judo: breng het uit zijn evenwicht en kantel het naar de 'goede' kant. De val van agressie door inzichtelijke verdedeging.
Engelen komen daar niet aan te pas.
Bao Tiom: Heelmeester, ik moet een plas.

docpee: Hoe leg ik dat uit aan de verkrachte vrouw? Hoe vertel ik aan de man met het me in zijn been? Ik weet niet hoe dit eruit ziet?
Bao Tiom: Dit zijn al slachtoffers. Ik heb mijn punt al gemaakt.
Wellicht hadden ze het voor kunnen zijn. (Dat klinkt een beetje onnozel, ik weet het.) Ik moet me zometen echt afsluiten, zondag staat voor mijn deur (en mijn blaas op springen).

Voorkomen is beter dan genezen?
Daar kun je toch wel inkomen.

docpee: Nee, het is mij te simpel. Ik vrees ervoor dat je net zo makkelijk zelf uit evenwicht gebracht kan worden. Be prepared.
Bao Tiom: I will always be prepared. Bedankt voor het ontvangen van mijn gal.
Ik wankel even verder.
Dag doc.

docpee: bye

 

"Forum"Give your reaktion
 
 

<